"Zo verstaanbaar mogelijk blijven"
Wilma viel steeds vaker in en om het huis. Lang werd het afgedaan dat ze wat onhandig was. Totdat het gezin ging verhuizen en Wilma een nieuwe huisarts kreeg. De huisarts kreeg argwaan en zo begon het balletje te rollen. Wilma bleek net als haar broer de ziekte van Huntington te hebben.
Al snel werd Wilma aangemeld bij de dagbehandeling van Topaz Overduin. Zij wilde heel graag logopedie om zo lang mogelijk verstaanbaar te blijven. Wilma werkte ook nog en dat wilde ze graag nog zo lang mogelijk volhouden. Partner Peter helpt Wilma dagelijks in het doornemen van de spraakoefeningen.
Voor de behandeling koos Logopedist Anne-Wil Heemskerk voor een therapie die bij Parkinsonpatiënten wordt gegeven; de Pitch-limiting-voice-treatment. Dat is een programma waarbij patiënten leren om laag en luid te spreken. Voor mensen met de ziekte van Huntington wordt daar nog langzaam spreken aan toegevoegd. Uit de praktijk blijkt dat deze methode het beste resultaat geeft bij mensen met de ziekte van Huntington.
Wilma heeft veel baat bij de spraakoefeningen. Maar ook andere oefeningen die met slikken en praten te maken hebben helpt haar in haar dagelijks functioneren. De fysiotherapiebehandelingen bij de dagbehandeling hebben er aan bijgedragen dat Wilma langer zelfstandig naar haar werk kon blijven gaan. Momenteel werkt Wilma niet meer en is ze steeds moeilijker te verstaan.
Ondanks dat het taalbegrip bij Huntingtonpatiënten lange tijd nog goed blijft, gaat de spraak uiteindelijk toch achteruit. Om patiënten zoals Wilma zo lang mogelijk een goede kwaliteit van leven te bieden, blijft logopediebehandeling zinvol. Communicatie is een belangrijke factor om patiënten niet in een isolement terecht te laten komen. Afhankelijk van de ontwikkeling van de ziekte kan er gebruik gemaakt worden van andere hulpmiddelen zoals een tablet, een spraakcomputer of een letterkaart.